JOSM
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
JOSM is een programma om OpenStreetMap gegevens mee te bewerken.
Eenmalige configuratie
- Installeer JOSM: dat is de Java-OSM-editor; https://josm.openstreetmap.de/ . Het maakt niet uit welke versie je kiest; josm-tested.jar is de meest stabiele versie, of natuurlijk de windows-installer als je dat prettiger vindt.
- Stel de juiste API-server in. Dat doe je in het instellingen-venster (via het menu Bewerken → Voorkeuren, via de 8ste menuknop in de knoppenbalk, of met sneltoets F12). Klik dan het tweede verticale tabblad aan (de wereldbol met de stekker), vink gebruik de standaard URL uit, en voer als URL dit in:
http://web2.fa.knaw.nl/osmapi
. Kies daarna daaronder in het tabblad Authenticatie voor Basis-authenticatie-gebruiken, in plaats van OAuth gebruiken. Vul dan je gebruikersnaam en wachtwoord in. Test tot slot of alles klopt door op Valideren te klikken, net na de URL die je zonet ingevuld hebt. Als het goed is, verschijnt er dan een groen vinkje. Klik daarna op `OK'. Dit is het enige wat qua server-verbindingen geconfigureerd hoeft te worden. - Achtergrond-kaartmateriaal. In JOSM kun je oneindig veel achtergrondkaarten gebruiken, om je tekenwerk op te baseren. Je laadt die kaarten in via een zogenaamde WMS (Web Map Service). Dat is een protocol die stukjes achtergrondkaart over HTTP verstuurt, in een bepaalde tegel-versnijding in een bepaalde projectie. Praktisch gezien hoef je niets meer te doen dan de relevante URL toe te voegen. Dat doe je via het menu Afbeeldingen \pijl Voorkeuren voor afbeeldingen. Klik dan rechtsonderin op ``+WMS. Voer dan als URL dit in:
http://mapserver.fa.knaw.nl/basiskaart/gemeente_blended.php?gemeente=[GEMEENTENAAM]
] . Druk daarna op Lagen ophalen. Klik dan Bladen open. Als daar enkel 'Akkerwoude' zou staan, heb je een tikfout in de url gemaakt. Als de URL klopt, krijg je een hele lijst te zien met sub-lagen (per minuutplan en uitsnede) voor die gemeente. Klik de eerste in dat lijstje aan, houd shift ingedrukt, en dan de laatste van dat lijstje onder Bladen. Vervolgens kun je individuele bladen de-selecteren, door metctrl
ingedrukt deze bladen aan te klikken. Als afbeeldingsformaat moet je dan voorimage/png; mode=8bit
kiezen. Bij 4 (bevestig de URL) hoef je niets te doen. Bij 5 kies je best wel voor een kortere naam, zoals kad1832 - [GEMEENTENAAM]. Dit is puur een label voor de laag. Bevestig met OK. Herhaal dit proces voor elke gemeente waarvoor je de minuutplans wil toevoegen. De naam van de gemeente kun je uit de georeferentie-website die ik je eerder toestuurde halen, mocht je de precieze schrijfwijze niet vinden. - Voeg ook best de HisGIS-OSM-laag toe. Dat doe je in datzelfde Afbeeldingen \pijl Voorkeuren menu, met het knopje ``+TMS. Onder 1 vul je deze URL in:
http://web2.fa.knaw.nl/tms/osm_tiles/{z}/{x}/{y}.png
. Maximale zoomniveau is 22. Als naam kun je ook weer zelf een label kiezen. Bevestig met OK. - Daarmee zijn alle zaken geconfigueerd. JOSM onthoudt deze instellingen ook na het herstarten, dus dit hoef je slechts eenmalig uitvoeren (en in de toekomst gaat dit hele proces volautomatisch) via een Tasking Manager die al onderdeel is van de stack, maar die ik nog niet helemaal uitgerold heb voor onze database.
- Installeer nog de HouseNumberTaggingTool. Dat doe je in het menu, via Bewerken → Voorkeuren → Invoegtoepassingen (vierde tabblad van boven), en dan bij zoeken ``house intikken, en de HouseNumberTaggingTool aanvinken. Herstart JOSM hierna.