Bewerken tarieven

Uit HisGIS
Versie door Thomas (overleg | bijdragen) op 29 aug 2019 om 19:26
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is een onderdeel van het invoer-proces met de OAT-invoermodule.

Tariefgroepen/klassen zijn basisgegevens die noodzakelijk zijn voor de invoer van de percelen. Deze gegevens moeten dus als eerste ingevoerd worden.

De tarieven staan op scans die te herkennen zijn aan het type TARIEVEN in het SCANS overzicht, maar binnen Bewerken/beheren tarieven staan ze expliciet vermeld.

Klik op Tarieven bovenin het scherm.

Vaak staan alle tarieven vermeld in de eerste tarievenscan. Open de scan in een nieuw venster.

 !  Werkt u met 2 schermen dan kunt u het venster met de scan naar het andere scherm slepen, werkt u met 1 scherm dan verdeelt u beide vensters zodanig over het scherm dat u boven de scan ziet en beneden de oat met het scherm Bewerken tarieven.

Tarieven bestaan uit 2 categorieën / typen: ongebouwde en gebouwde eigendommen, verdeelt over 2 pagina's.

Invoeren tarieven van bijv. Bouwlanden (ongebouwd) gaat als volgt:

  1. Klik op plusje rechtsboven (of –onder) in het TARIEFSOORTEN scherm.
  2. Vul de soort eigendom in en selecteer het type. Bevestig invoer via het vinkje.
  3. Selecteer de tariefsoort door in de regel te klikken.
  4. Het TARIEVEN [ONGEBOUWD: BOUWLANDEN] invoerscherm wordt geactiveerd. Hier voert u de diverse klassen incl. tarief [in centen!] in, behorende bij de tariefsoort BOUWLANDEN.
  5. Klik op plusje rechtsboven (of –onder) om een nieuwe klasse regel toe te voegen.
  6. Vul de klasse [1] en het tarief [4000=centen] in. Klik op vinkje ter bevestiging. Vul deze lijst aan tot alle klassen van deze tariefsoort zijn ingevoerd. NB.: halve centenHet resultaat is:
  7. Voor een nieuwe tariefsoort klikt u weer in het TARIEFSOORTEN scherm op het plusje. Vul de tariefsoort in en selecteer het type. Klik op vinkje ter bevestiging. Selecteer de tariefsoort en voer de klassen incl. tarief in het TARIEVEN [type: tariefsoort] in, conform bovengenoemde procedure. Herhaal dit tot alle tariefsoorten (ongebouwd en gebouwd), incl. klassen en tarieven zijn ingevoerd.

 !  Tot slot voert u nog de tariefsoorten Onbelast –ongebouwd- en Onbelast –gebouwd- in die niet in de scans vermeld worden. Met maar 1 klasse met een tarief 0 [nul]. Het komt nl. voor dat percelen, ongeacht het soort gebruik, niet belast worden. U kunt hiervoor deze tariefsoorten selecteren.

Sluit het tabblad dan wel het venster Bewerken/beheren tarieven, want u heeft dit scherm in principe niet meer nodig.

Past u achteraf gegevens aan, vergeet dan niet dit te bevestigen met het vinkje. Een tarief (klasse dan wel soort) kan alleen verwijderd worden indien deze nog niet gekoppeld is aan een perceel!