OpenStreetMap

Uit HisGIS
Versie door Thomas (overleg | bijdragen) op 3 jul 2018 om 11:32 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== Geometrie == Het algemene idee is dat je zaken intekent als punt, lijn of vlak (polygoon). Daarmee heb je een geometrie getekend. Aan die geometrie kun je vervo...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geometrie

Het algemene idee is dat je zaken intekent als punt, lijn of vlak (polygoon). Daarmee heb je een geometrie getekend. Aan die geometrie kun je vervolgens eigenschappen koppelen, met zogenaamde tags. In technische zin is een tag een key-value-pair. Dat betekent dat je steeds een key hebt (sleutel), die een eigenschap van de geometrie noemt, en vervolgens een value (waarde), die de waarde van de eigenschap aangeeft. Dat is eigenlijk een heel ingewikkelde manier om te zeggen dat je een perceel als geometrie kunt tekenen, en deze vervolgens de key gemeente mee kunt geven, met als value de naam van een gemeente.

De OpenStreetMap-architectuur werkt niet met een vaste tabel met vaste kolommen, maar juist met het hybride toe kennen van tags. Door tags toe te voegen die het systeem kan interpreteren, verschijnen de gegevens op de kaart.

Het is belangrijk te weten dat het vrij eenvoudig is om (semi-)automatisch zaken te wijzigen aan de tags. Bijvoorbeeld: als in eerste instantie de key addr:housenumber gebruikt is, kun je die heel gemakkelijk hernoemen naar kad:perceelnr.

In JOSM kun je de tags van een geselecteerde geometrie rechts-bovenaan zien, vlak onder de lijst met lagen.