Kadaster 1832: verschil tussen versies

Uit HisGIS
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 15: Regel 15:


Bij de totstandkoming van het kadaster heeft men op een verfijnde manier tarieven bepaald voor elke soort grondgebruik, wat uiteindelijk resulteerde in de [[Totstandkoming van het kadaster#Tarieven|kadastrale tarieven]].
Bij de totstandkoming van het kadaster heeft men op een verfijnde manier tarieven bepaald voor elke soort grondgebruik, wat uiteindelijk resulteerde in de [[Totstandkoming van het kadaster#Tarieven|kadastrale tarieven]].
== Bijhouding ==
In een continu systeem werden kadastrale wijzigingen verwerkt in de diverse registers. Naast het feit dat er algemene besluiten genomen zijn over hoe het werk uitgevoerd moest worden (bijvoorbeeld bij de introductie van het [[RD-stelsel]]), zijn er dus geen specifieke latere ''versies'' van het kadaster aan te wijzen. Wel heeft er aan het einde van de negentiende eeuw een herziening van de grondbelasting plaatsgevonden. Hoewel deze gebaseerd was de op de kadastrale registratie en hoewel er kaarten getekend zijn als compilatie van de stand van zaken op dat moment, is dit geen kadastrale herziening. Het kaartmateriaal dat hierbij geproduceerd werd, is in de regel afgeleid van het kadastrale materiaal, en wisselend in kwaliteit.

Versie van 30 jun 2018 14:23

Algemeen

Het Napoleontisch kadaster is het kadaster dat in Nederland in 1832 is ingevoerd, en daarmee als oudste integrale kadaster ook het het Kadaster 1832 genoemd wordt. De opzet van het kadaster is gebaseerd op het Recueil Méthodique, in het Nederlands vertaald in de Methodieke verzameling.

Andere landen

Dit kadaster is in verschillende landen op een gelijkaardige wijze ingevoerd. In België was dit in 1834.

Opbouw

Het kadaster 1832 bestaat uit volgende onderdelen;

  • De minuutplans;
  • De OAT's, met daarin de specificatie van elk perceel;
  • De leggers, met daarin het bezit per artikel;

Bij de totstandkoming van het kadaster heeft men op een verfijnde manier tarieven bepaald voor elke soort grondgebruik, wat uiteindelijk resulteerde in de kadastrale tarieven.

Bijhouding

In een continu systeem werden kadastrale wijzigingen verwerkt in de diverse registers. Naast het feit dat er algemene besluiten genomen zijn over hoe het werk uitgevoerd moest worden (bijvoorbeeld bij de introductie van het RD-stelsel), zijn er dus geen specifieke latere versies van het kadaster aan te wijzen. Wel heeft er aan het einde van de negentiende eeuw een herziening van de grondbelasting plaatsgevonden. Hoewel deze gebaseerd was de op de kadastrale registratie en hoewel er kaarten getekend zijn als compilatie van de stand van zaken op dat moment, is dit geen kadastrale herziening. Het kaartmateriaal dat hierbij geproduceerd werd, is in de regel afgeleid van het kadastrale materiaal, en wisselend in kwaliteit.