Datamodel OAT-tool
Dit is de beschrijving van het datamodel van de OAT-invoermodule, dat gericht is op transcriptie van de OAT als historische bron. Het datamodel is echter breder van toepassing op alle logische entiteiten die een rol spelen bij het historisch en actueel Kadaster. Een grafische vorm van dit datamodel kan hieronder gevonden worden.
Administratieve indeling
Provincie
Kadastrale provincies worden aangeduid met een formele 2-cijferige code en een naam. Voor Nederland in 1832 waren dit;
Code | Naam |
---|---|
01 |
Groningen |
02 |
Friesland |
03 |
Drenthe |
04 |
Overijssel |
05 |
Gelderland |
06 |
Voorbeeld |
07 |
Noord Holland |
08 |
Zuid-Holland |
09 |
Zeeland |
10 |
Noord Brabant |
11 |
Limburg |
Gemeente
De gemeenten worden ingedeeld met een 3-cijferige code, die samen met de provincie-code uniek identificerend is voor een kadastrale gemeente in Nederland.
Historisch waren de gemeenten nog gegroepeerd in Kantons, die op hun beurt weer gegroepeerd waren in Arrondissementen. Dat betreft enkel een bestuurlijke indeling die relevant was voor de organisatie van (de totstandkoming van) het kadaster. Dit heeft geen praktische gevolgen voor het materiaal zelf, anders dan dat sommige kenmerken (zoals marktprijzen bij de totstandkoming van de tarieven) gedeeld zijn tussen verschillende gemeenten, alsook het formele controleproces en toezicht op die totstandkoming vanuit de inspectie van het kadaster zelf.
In de huidige kadastrale administratie worden gemeenten geïdentificeerd met een drieletterige code die de naam van de gemeente representeert, gevolgd door een 2-cijferige code om deze letter-code uniek te maken, en formele scheidingen in administratie die door de tijd heen voor gemeenten ontstaan zijn te onderscheiden (met name bij gemeentelijke herindelingen, waarbij de oorspronkelijke gemeente vaak het suffix 99
krijgt). De kadastrale gemeente Veenwouden kan bijvoorbeeld aangeduid worden met de code VWD01
.
Sectie
OatScan
Een OatScan is een scan van een OAT-blad, zoals deze door de OAT-tool wordt ontsloten tot transcriptie. Er worden enkele types scan ontsloten, te weten;
- gegevens
- de reguliere scans van reguliere bladen van de OAT
- titelblad
- het titelblad als eerste pagina van de gemeente of een sectie
- tarieven
- een specificatie van de tarieven in die gemeente
- totaal
- een totaalblad waarop de de totalen voor individuele scans gesommeerd worden
- verzameling
- een blad waarop de totaal-bladen verzameld worden en gesommeerd
- dubbel
- om aan te geven dat een scan dubbel aanwezig is
Artikel
Dit is de data-entiteit die behoort bij het inhoudelijke begrip Artikel. Een Artikel drukt uit wie of wat het bezit heeft over een stuk grond. Een Artikel bestaat altijd uit 0 of meer Rechtspersonen.
Rechtspersoon
Dit is de data-entiteit die behoort bij het inhoudelijke begrip Rechtspersoon. Een rechtspersoon bestaat uit een Instantie, Persoon of Persoonsverwijzing die onder een bepaalde rol optreedt als een rechtspersoon binnen een Artikel.
Als rol worden onderscheiden;
- eigenaar
- recht van opstal
- mede-eigenaar
- erfpachter
- vruchtgebruiker
- curator
- visserij
- overvaart
- overpad
Instantie
Een Instantie is een niet-natuurlijke-persoon dat als rechtspersoonlijkheid specifieke eigendomsrechten op een stuk grond heeft. Een Instantie bestaat uit:
- plaats
- Dit is de plaats waar de rechtspersoon mee geassocieerd wordt. Bijvoorbeeld: "de gereformeerde kerk te Veenwouden" heeft als plaats "Veenwouden".
- naam
- Dit is de naam waaronder de instantie woordelijk bekend staat. In bovengenoemd voorbeeld is dat "de gereformeerde kerk".
Persoon
Een Persoon is wat we in het gewone taalgebruik ook als persoon zouden kwalificeren, en wat meer technisch een natuurlijk persoon genoemd wordt. Deze entiteit heeft volgende attributen;
- voornaam
- Dit is wat we regulier als voornaam zouden bestempelen.
- voorvoegsel of tussenvoegsel
- Voor Jan van de Kerkhof is dit het onderdeel van de
- achternaam
- Dit is wat we regulier als achternaam zouden bestempelen, zonder het voorvoegsel. Jan van de Kerkhof heeft als achternaam dus Kerkhof.
- titel
- Dit is de formele titel die iemand draagt, zoals Baron.
- beroep
- Dit is het beroep zoals opgenomen in de OAT of de artikellegger.
- uuid
- Dit veld is voor toekomstige uitbreiding opgenomen zodat een Persoon uniek aangewezen kan worden, als een soort historische BSN.
- jrSr
- Dit veld registreert of er vermelding wordt gemaakt van junior dan wel senior
- straat
- Dit is de straat waar deze persoon woont, indien vermeld, binnen de opgegeven woonplaats.
- woonplaats
- Dit is de plaats waar iemand woont.
Variant
Variant biedt ruimte voor alternatieve spellingen of conflicterende inhoudelijke vermeldingen van namen en / of beroepen op te nemen voor een Persoon.
PersoonsVerwijzing
De PersoonsVerwijzing biedt ruimte om een Verwijzing naar een Persoon op te nemen, met daarbij een tekstuele verwijzing. Volgende waarden zijn opgenomen:
- erven van
- weduwe van
- echtgenoot van
- gescheiden van
- huisvrouw van
- voogd van
- in huwelijk hebbende
- kinderen van
- erven van weduwe
- boedel van
Dit betreffen allemaal feitelijke vermeldingen van een verwijzing zoals deze in de OAT opgenomen staan, en met de Artikellegger overeen komen.
Tarief-informatie
De Tarief-informatie bevat de afgeleide informatie van de taxatie bij de totstandkoming van het kadaster.
Tarief
De centrale informatie ligt in het Tarief, dat voor een specifieke Tariefsoort en een specifieke klasse de waarde per oppervlak bevat in het geval van ongebouwde eigendommen (zoals bouwland of weiland), of een forfaitair bedrag in het geval van gebouwde eigendommen (zoals huizen).
Grondgebruik
Het grondgebruik is een geassocieerde klasse bij Tarief dat voor een specifiek tarief (met dus ook een klasse) een generalisatie van het grondgebruik voor die gemeente bepaald. Deze verfijning van grondgebruik kan niet op Tariefsoort of op de vermelde "Soort der Eigendommen" gebeuren, omdat dat vaak voor meerdere soorten grondgebruik kan staan, al naar gelang de klasse daarvan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat "Tuin" van de eerste klasse in een gemeente specifiek een boomgaard betreft, terwijl de daarop volgende klassen of diezelfde klasse "Tuin" in een andere gemeente een groentetuin kan zijn.
Tariefsoort
De Tariefsoort is de globale soort die per gemeente in de Tariefinformatie (bijvoorbeeld in de OAT) onderscheiden wordt en opgedeeld in klassen. Het gaat dan bijvoorbeeld om "Bouwland" of "Huizen".
TariefsoortCategorie
De TariefsoortCategorie betreft een boven-gemeentelijke groepering van Tariefsoort-instanties in groepen van dezelfde soort, zodat bouwland in alle gemeenten tot dezelfde TariefsoortCategorie behoort. Ook kan hiermee enige standaardisering nagestreefd worden, bijvoorbeeld voor verschillende mogelijke vermeldingen van een groentetuin. In de ene gemeente heet dat als Tariefsoort gewoon "Tuin", maar in een andere gemeente heet dat moesland, tuinbouwland, kolenveld, etc.
TariefVerwijzing
Een TariefVerwijzing is een semantische verwijzing van het ene Tarief naar het andere. Als in het bronmateriaal bijvoorbeeld staat "wordt aangeslagen als bouwland van de eerste klasse", kan men kiezen om dit als een formele TariefVerwijzing op te nemen. Dan kan deze verwijzing binnen de diverse REST-services als zodanig ontsloten worden, wat enig inzicht heeft in de opbouw van die tarieven voor een specifieke gemeente.
PerceelTarief
PerceelTarief is de combinatieklasse waar een perceel aan een tarief wordt gekoppeld, voor een specifieke hoeveelheid oppervlakte. Dit hoeft namelijk niet de hele oppervlakte van een perceel te beslaan. Soms heeft men de klasse van een perceel tussen twee klassen in bepaald. In de uitwerking in de OAT zelf volgt dan dat een deel van het oppervlak voor het ene Tarief aangeslagen wordt, en een ander deel onder een ander tarief valt. Doorgaans wordt dit voor beide delen gelijk verdeeld (2 keer 50%) maar om afrondverschillen te vermijden door een komma, heeft men deze oppervlakten soms onevenredig opgesplitst. Een perceel van 100m2 valt precies in 2 delen van 50m2 uiteen, maar 95m2 zou een komma opleveren, en wordt dus doorgaans in 47m2 en 48m2 gesplitst. Om numeriek precies overeen te stemmen, is er de mogelijkheid ingebouwd om percelen op deze manier asymmetrisch over meerdere klassen te verdelen. Dat laat ook gelijk toe om bij een verdeling in 1 derde, tegenover 2 derden, de numerieke vermeldingen in de OAT aan te houden.